top of page

Forskning ska inte viskas – den ska berättas

  • Skribentens bild: Åsa Sertenius
    Åsa Sertenius
  • 3 juni
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 5 juni


Glasblommor dekoration

Vad händer med ny kunskap om ingen vet att den finns? Om den fastnar i akademiska formuleringar, i avhandlingar som aldrig lämnar campusområdet?

Forskning är en av våra viktigaste byggstenar för samhällets utveckling – men för att den ska kunna förändra något måste den nå ut. Den måste kommuniceras.


Forskning berör allt från klimat och vård till digitalisering och demokrati. Den ligger bakom vacciner, självkörande bilar, pedagogiska modeller och nya rön om hur vi mår.

Men när den inte kommuniceras på ett sätt som vi människor kan ta till oss, riskerar den att tappa sin kraft.


Eller ännu värre – ersättas av halvsanningar, desinformation och löst tyckande.

Därför är forskningskommunikation viktig.

Inte som en fin bonus, utan som en avgörande del av själva forskningsprocessen. Att kunna berätta om sina resultat för allmänheten, för beslutsfattare, för civilsamhället, är att ta ansvar för kunskapen man har skapat.

Men det handlar inte bara om att förenkla. Det handlar om att översätta. Om att hitta rätt språk, rätt exempel, rätt sammanhang. Om att möta målgruppen där de är och våga släppa prestige till förmån för genomslag.


Här kommer kommunikatörer, skribenter och storytellers in i bilden. Såna som jag.

Vi som älskar att gräva i det komplexa och klä det i ord som fastnar. Vi som vet att en bra rubrik kan vara skillnaden mellan läst och oläst. Att en välskriven ingress kan öppna en hel värld.


Kreativa Kakan hjälper jag forskare, lärosäten och kunskapsorganisationer att nå ut med det som faktiskt gör skillnad. För att forskning inte ska stanna i det akademiska rummet utan få leva vidare, i samtal, i samhällsdebatt, i människors vardag.

För kunskap ska inte viskas. Den ska berättas , så att fler får ta del av den.


 
 
 

Comments


bottom of page